Chirie in Belgia

Aveam 3 zile in care teoretic trebuia sa imi gasesc chirie. Eram destul de sigur ca o sa reusesc, mai ales ca inainte sa plec am vorbit cu o agentie de acolo, unde mi-au spus ca se gasesc destul de usor de inchiriat apartamente si nu trebuie sa imi fac nicio grija.

Am inceput cautarile pe internet in zona Brugge, respectiv langa Zedelgem unde este localizata firma. Cele mai mari site-uri pentru inchirieri in Belgia sunt acestea:

Am gasit cateva apartamente destul de ok, raportat la distanta fata de lucru, pret, distanta fata de magazine, utilitati. Preturile pleaca de la 400 de euro/luna pentru un studio (o garsoniera) de 25-30 m2 si pot ajunge pana la 800-900 de euro/luna pentru un apartament cu 2 sau 3 camere. La aceste preturi se adauga cheltuielile lunare care variaza la fel in functie de dimensiunea apartamentului, de tipul incalzirii, de locatie etc.
Dupa o discutie cu o doamna de la agentie, am stabilit o vizita pentru un apartament din Torhout, un orasel la cativa km de Brugge.

Stradă din Torhout

Ajuns acolo aveam insa sa aflu cum stau lucrurile de fapt. Apartamentul nu era mobilat, iar pozele de pe site erau facute in momentul in care efectiv cineva statea in el. Doamna mi-a explicat ca asa se procedeaza, pozele sunt facute cu mobila, dar majoritatea apartamentelor se inchiriaza nemobilate, pe motiv ca se deterioreaza si proprietarii nu doresc asta, si ca la agentia lor nu au si nu au avut recent niciun apartament mobilat.
Booom! Panica, panica,panicaaaa !!!
Era evident ca “inteligentul” de mine a uitat sa o intrebe pe doamna de la agentie la telefon daca este mobilat si nici doamna nu a mentionat acest “mic” detaliu.
In aceste 3 zile am mers la peste 10 agentii imobiliare din Brugges si din orasele de pe langa si pot spune ca am gasit maxim 5 apartamente mobilate, disponibile imediat sau de luna viitoare.
Am fost nevoit sa prelungesc sederea la hotel pentru inca 2 zile, timp in care am reusit sa vad inca un apartament, de data asta mobilat, dar nu am dorit sa il inchiriez pentru ca incalzirea era facuta prin 2 calorifere electrice iar cheltuieile lunare din spusele agentului ajungeau la 200+ euro/luna.

Zonă apartament Brugge

Inca un lucru de mentionat este politica de aici pentru inchirieri (in cazul inchirierii prin agentie). In momentul in care vrei sa inchiriezi un apartament trebuie sa completezi un formular cu nume, prenume, adresa, angajator, venitul lunar, persoana de contact din partea firmei. Si chestia asta e pe bune, nu doar formala, pentru ca dupa 15 minute de cand am completat formularul, am primit un mail de la persoana mea de contact de la firma spunand ca le-au dat toate detaliile agentiei si este in regula. De asemenea si proprietarul trebuie sa fie acord cu profilul tau si sa fie dispus sa iti inchirieze, iar contractul se face de obicei pe minim un an. Legat de partea financiara, trebuie sa platesti la inceput o chirie in avans, si sa depui intr-un cont o garantie egala cu 2 luni de chirie. De asemenea daca apartamentul este mobilat, va fi nevoie de o taxa de 200/250 euro pentru un expert care va evalua apartamentul si lucrurile din el (un fel de inventar), realizand un raport pe care il vei semna atat tu ca viitor chirias cat si proprietarul. In final vei avea nevoie si de o asigurarea a locuintei, care va fi platita tot de catre tine ( undeva la 100 euro pentru tot anul).
Daca luam prin exemplu un apartament cu o chirie de 600 euro/ luna va trebui sa platesti 600 euro + 2 x 600 euro (garantie) + 200 euro inventor + 100 euro = 2100 euro in total, o suma deloc mica pentru inceput.

Vazand ca nu am cum sa gasesc asa de repede chirie si stiind ca luni va fi prima zi de lucru si nu o sa pot sa stau in continuare la hotel, am apelat la prietenul de nadejde: AirBnb, unde am si gasit cazare pentru o luna in Oostende, un orasel superb. Dar despre AirBnb, Oostende, Brugge si multe altele vom vorbi in urmatoarele articole 😀. Keep in touch!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.